Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

ΠΑΙΔΕΙΑ « Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ »

Όταν ο μέσος άνθρωπος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ένας  Χ  τομέας, τότε δεν είναι σε θέση  να επινοήσει μέτρα και αντίμετρα για να βελτιώσει τα ‘κακώς κείμενα’ !

Η σωστή ελληνική Παιδεία ξεκινά από το ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ! Σε αυτή την τρυφερή ηλικία οφείλει η Πολιτεία να δώσει προσοχή και να καλλιεργήσει το φυτώριο, που θα δώσει αύριο τον καλό μαθητή, καλό επιστήμονα και καλό οικογενειάρχη. Τα παιδιά μας πρέπει μέσα από ευνοϊκές συνθήκες να γνωρίσουν τον γεωγραφικό χώρο που ανήκουν, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν μέσα από διάφορες δραστηριότητες το φυσικό περιβάλλον και στην πορεία να γνωρίσουν τί έγραψε αυτός ο τόπος διαχρονικά στο βιβλίο που λέγεται ‘Ιστορία’ !

Διότι σε κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης η διδακτέα ύλη και ό,τι άλλο οφείλουν να μπορούν  να γίνονται κατανοητά, αποδεκτά και να μπορούν να απορροφηθούν με υγιείς διαδικασίες από τον μαθητή. 

Θέματα που θεωρούμε χρήσιμα και ευχάριστα γι αυτή την ηλικία είναι όλα, όσα σχετίζονται με την Οικογένεια, την Θρησκεία, την Πατρίδα. Επίσης η Γεωγραφία και η Ιστορία αρέσει και εντυπωσιάζει τα μικρά παιδιά.

Το παιδί των 6-12 πρέπει πλέον να γνωρίσει και να διδαχθεί την μητρική του γλώσσα και μέσα από αυτή να μελετήσει την ελληνική του καταγωγή και Ιστορία.


Μαθητές 12-15 ετών.  Για την ομαλή ανάπτυξη του σώματος και του πνεύματος το παιδί αυτής της ηλικίας χρειάζεται τόσο την συνέχιση μιας πολύ καλής  σχολικής εκπαίδευσης, Ελληνικής, όσο και την γύμναση του σώματος. Είναι η χρονική στιγμή, το παιδί, παράλληλα με τα μαθήματά του, να ασχοληθεί και  με τον αθλητισμό. 

Ο αθλητισμός θα του δώσει υγεία σωματική και ο αθλητισμός θα του ανοίξει ορίζοντες!  Ενας αθλητής είναι συνήθως και ένας πολύ καλός μαθητής.

 Ναι, διότι ο δρόμος  του « Νενικήκαμεν »  και  του « Αἰὲν ἀριστεύειν»   απομακρύνει απο το πεζοδρόμιο και τις καταστροφές, ο δρόμος αυτός είναι μακριά και εκ διαμέτρου αντίθετος από τα ναρκωτικά.

Βεβαίως είναι και η κατάλληλη χρονική στιγμή το Σχολείο να λειτουργεί ως εστία, όπου ο μαθητής θα γνωρίσει την Ευρώπη, την Ευρώπη των Εθνών (γεωγραφικά και ιστορικά), τις Ευρωπαϊκές Δημοκρατικές Αξίες, την ισοτιμία των φύλων με αλληλοσεβασμό μεταξύ τους και γενικά ό,τι σχετίζεται με αυτά.

Αναμφισβήτητα η οικογένεια και το σχολείο πρέπει να είναι μεταξύ τους σε ανοιχτή γραμμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου