Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Oμάδες Think Tank και πως λειτουργούn

 Δεξαμενή σκέψης ή ομάδα προβληματισμού[1] (αγγλικά: think tank ) είναι όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ερευνητικούς οργανισμούς οι οποίοι ασχολούνται με μελέτες αντιμετώπισης μιας ευρύτατης ποικιλίας ζητημάτων (π.χ. πολιτικά, οικονομικά, τεχνολογικά και αμυντικά). 

Οι οργανισμοί αυτοί μπορεί να ονομάζονται ιδρύματα, όμιλοι σκέψης, ομάδες εργασίας, ινστιτούτα ή κέντρα μελετών και χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους ή εισφορές από την πολιτεία, κόμματα, πολιτικούς, επιχειρήσεις, πολίτες κτλ. Νομικά, συνήθως έχουν τη μορφή Σωματείου ή μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των μελετών τους χρησιμοποιούνται είτε για να υποστηρίξουν είτε για να διαμορφώσουν στρατηγικές αποφάσεις των φορέων οι οποίοι τις χρηματοδοτούν και συνήθως λαμβάνουν αρκετή δημοσιότητα.

Η έκφραση «δεξαμενή σκέψης» είναι μετάφραση του αγγλικού όρου «think tank» και είναι νεολογισμός ο οποίος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1959, για ομάδες εργασίας οι οποίες είχαν ως σκοπό την υποστήριξη της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, για βελτιστοποίηση των αποφάσεών της. Στη συνέχεια η χρήση της επεκτάθηκε και σε οργανισμούς μελέτης / διαμόρφωσης στρατηγικής σχετικούς με άλλους τομείς δραστηριότητας. Στην Ελλάδα η πρώτη και πιο γνωστή δεξαμενή σκέψης υπήρξε το ΙΣΤΑΜΕ.

Στόχοι, Η διεύρυνση θεμάτων σχετικών με το χωριό και τις ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας, της Αχαίας και της χώρας, καθώς και ζητημάτων που σχετίζονται με  την ασφάλεια και την οικονομία, προκειμένου να συμβάλει και να επηρεάσει τη δημόσια συζήτηση!

Η παροχή στους φορείς λήψης αποφάσεων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα  στο χωριό, στην Ελλάδα  ακόμη και στο εξωτερικό,   για έγκυρη και ανεξάρτητη πληροφόρηση και προτάσεων!

Η συμβουλευτική αρωγή δημοσίων υπαλλήλων, πολιτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών, σε διαφόρους τομείς όπως η διαχείριση κρίσεων,

Η αναβάθμιση του επιπέδου της εγχώριας ερευνητικής κοινότητας και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς υποθέσεις.

Φυσικά, όπως διαχρονικά συμβαίνει με κάθε απόπειρα πρόβλεψης των τάσεων του μέλλοντος και εξαγωγής συμπερασμάτων, η συμβολή τους είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη στον ανθρώπινο πολιτισμό!

( Από Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου