Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Σχολεία! Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς...

Συζητήστε. Για το σχολείο, ακούστε το. Τις σκέψεις του, τα άγχη του. Πείτε του τα όμορφα που έχει το σχολείο, τα θετικά. Πείτε του ιστορίες από τα δικά σας σχολικά χρόνια, μιλήστε για τους φίλους, τους συμμαθητές, τα μαθήματα. Χτίστε την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας. 

Φροντίστε η συζήτηση να γίνεται και αφού ξεκινήσει το σχολείο. “Πώς πήγε το σχολείο σήμερα;”. “Έπαιξες στο διάλειμμα;”. “Έμαθες κάτι εντυπωσιακό;”.

Η συζήτηση με το παιδί είναι πολύ σημαντική. Με τη συζήτηση θα μοιραστεί μαζί σας τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει....

Εκπαιδεύστε το παιδί σας να τρώει πριν φύγει για το σχολείο. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η λήψη ποιοτικού πρωινού σχετίζεται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Προετοιμάστε το outfit από το προηγούμενο βράδυ. Επιτρέψτε του να διαλέξει τα ρούχα που θέλει και νιώθει άνετα. Προφανώς δεν θα ντυθεί σούπερμαν, μπορεί όμως να φορέσει τα αγαπημένα του ρούχα.

Ξυπνήστε αρκετά νωρίς ώστε να αποφύγετε το άγχος και τον πανικό του χρόνου,  υπολογίστε τον χρόνο που χρειάζεστε για να ετοιμαστείτε, να πάρετε πρωινό, να ντυθείτε… 

Γνωρίστε τον δάσκαλο ή τη δασκάλα-  Αφήστε να περάσουν μερικές μέρες και κάντε την απαραίτητη γνωριμία. Ακούστε τι έχει να σας πει για το παιδί σας, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας, κάντε τις ερωτήσεις σας. 

Είναι μια επαφή που καλό είναι να την επαναλαμβάνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για να μαθαίνετε φυσικά για την πρόοδό του, για προβλήματα προσαρμογής που ίσως έχουν προκύψει, για θέματα που παρατηρούν οι δασκαλοι και πρέπει να γνωρίζετε.

Το βάρος της  σχολικής τσάντας  δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10-20% του βάρους του παιδιού.Το κυλιόμενο σακίδιο μπορεί να είναι καλή λύση για τους μαθητές που μεταφέρουν σημαντικό φορτίο, αλλά μην ξεχνάτε ότι κι θα πρέπει να το σηκώσει στις σκάλες.

Μετά το σχολείο το παιδί πρέπει να ξεκουράζεται. Και μετά το διάβασμα, φροντίστε το παιδί να παίξει. Στην αυλή, στην παιδική χαρά, μαζί με άλλα παιδιά. Η κίνηση, το παιχνίδι και η χαρά είναι πολύ σημαντικά και απαραίτητα.

Δημιουργείστε έναν ήσυχο χώρο μελέτης, προσπαθήστε να δώσετε ιδέες και κατευθύνσεις στο παιδί για το πώς θα μελετήσει. Μην κάνετε εσείς τις εργασίες του και μην του προσφέρετε έτοιμες λύσεις.

Και φυσικά, μην ξεχνάτε την επιβράβευση για την προσπάθειά του.
Να θυμάστε: Μην απογοητεύεστε όταν δεν μπορεί να ολοκληρώσει μία εργασία. Δώστε του χρόνο και ενθάρρυνση!

Ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάτι ένα παιδί είναι το παράδειγμα που του δίνουμε. Φροντίστε λοιπόν να διαβάζετε συχνά, να σας βλέπει και να σας μιμείται.

Καλή πρόοδο & καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου